събота, 28 юни 2014 г.

Козунак без месене


 ПРОДУКТИ:

  6 бр. яйца
  • 300 г захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 250 г топена  мас
  • 50 мл топла вода за разтваряне на маята
  • 50 мл ром 
  • 40 г прясна мая 
  • 1 кг брашно
  • кората на 1 лимон
  • плънка по желание

   Пресейте брашното и към него добавете разтворената в прясното мляко захар, стопената мазнина, разбитите яйца, алкохолa, добавете мая  към другите продукти и кората от лимон. Всичко това разбъркайте с дървена лъжица. Тестото е много лепкаво и не става за месене, но не се притеснявайте и не добавяйте повече брашно. Оставете на топло да втаса, докато увеличи обема си три пъти. Пригответе съдовете, в които ще печете козунаците.Пригответе си плънката за козунаците и чиния с малко олио в която да си омазнявате ръцете за по-лесна работа с тестото. За плънката аз използвах локум. Готовите козунаци оставете на топло да втасат, докато изпълнят формите си. След това ги намажете с жълтък, разбит с 1 лъжица прясно мляко и 1 лъжица олио. Поръсете обилно с кристална захар и ги изпечете на 180С градуса до суха клечка. При необходимост покрийте с алуминиево фолио за да не изгорят.





 Източник на рецепта-http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%BA-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5