сряда, 4 юни 2014 г.

Грах яхния



 ПРОДУКТИ:

1. 1 буркан грах / 1 пакет замразен грах
2. 1 голяма глава лук, или 2 малки
3. 1 голям морков, или 2 малки
4. 2 супени лъжици брашно
5. 1 домат, или 2 супени лъжици доматено пюре
6. 1 чаена лъжица червен пипер
7. ½ връзка копър
8. сол и олио

  Първата стъпка от рецептата за грах яхния е подготовката на зеленчуците. Почиствате и нарязваяте лука и моркова на дребно, след което изсипвате нарязаните зеленчуци в тендежера със сгорещено олио. Задушавате зеленчуците за около 5 минути. Добавяте и брашното, като бъркате непрекъснато и много стартелно, за да не се получат бучки.2.След това добавяте граха и червения пипер, разбърквате добре и  добавяте вода, колкото да покрие граха. След като заври слагате и нарязаните на ситно домати и около една чаена лъжичка сол и оставяте да заври. Оставяте яхнията от грах да ври до пълно сваряване на граха. А кога граха е добре сварен не можете да прецените „на око“, защото (уви) в търговската мрежа има десетки видове грах и за сваряването на всеки е необходимо различно време. Затова, за по-сигурно, пробвайте едно-две зрънца.3.
След като яхнията от грах е сварена сваляте тенджерата от котлона и добавяте нарязания на ситно копър.



 Източник на рецепта-http://www.supichka.com/2011/11/blog-post.html