ПРОДУКТИ:
1кг брашно
200гр захар
5 яйца
40гр. мая
500мл прясно мляко
200гр краве масло
кората на един лимон
2 ванилии
1с.л. сол
Пресява се брашното в дълбок съд и се оставя на топло, докато се подготви маята - надробена, с 2-3 лъжици брашно, залята с хладко мляко и подправена с малко захар. След десетина минути маята шупва. Получава се т.нар квасец. Докато той втасва, се подготвя сместа, с която ще се размеси (останалата част от млякото, добре разбитите яйца, маслкото, ванилията, кората на лимона и захарта, останалото брашно и солта). Тестото е почти готово, щом омекне и започне да се отделя от съда, в който се меси. После се увива в затоплена кърпа и се оставя да втасва. Меси се отново. Разделя се две части и се преплита. Подготвеният за печене козунак се оставя да втасат още по веднъж, след което се намазва с разбит жълтък и се пече на умерена температура около 170 градуса,като поръсваме предварително със захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар