ПРОДУКТИ:
1кг брашно
200гр захар
5 яйца
40гр. мая
500мл прясно мляко
200гр краве масло
кората на един лимон
2 ванилии
1с.л. сол
Пресява се брашното в дълбок съд и се оставя на топло, докато се подготви маята - надробена, с 2-3 лъжици брашно, залята с хладко мляко и подправена с малко захар. След десетина минути маята шупва. Получава се т.нар квасец. Докато той втасва, се подготвя сместа, с която ще се размеси (останалата част от млякото, добре разбитите яйца, маслкото, ванилията, кората на лимона и захарта, останалото брашно и солта). Тестото е почти готово, щом омекне и започне да се отделя от съда, в който се меси. После се увива в затоплена кърпа и се оставя да втасва. Меси се отново. Разделя се на малки топки и се редят във форма за мъфини(моята е на цветя). Подготвените за печене козунаци се оставят да втасат още по веднъж, след което се намазват се с разбит жълтък и се пекат на умерена температура.Поръсваме със захар.
Източник на рецепта-http://kulinariq.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%BA
Няма коментари:
Публикуване на коментар