ПРОДУКТИ:
за блата:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. брашно
25 г тъмно какао
1 ванилия
1 пак. бакпулвер
за крема:
300 гр рикота/ ситна извара
250 гр заквасена сметана
1/2 ч.ч. пудра захар
1 пак. желатин
шоколад
кокосови стърготини
Започваме като разбиваме яйцата със захарта.После прибавяме млякото, олиото и ванилията. Разбъркваме.Накрая прибавяме пресятото брашно, бакпулвера и какаото.Разбиваме хубаво, докато получим еднородна смес. Изсипваме я в предварително застлана тавичка с хартия за печене, като леко намазвам с олио.Пъхаме блата да се пече за около 40 минути в предварително загрята фурна на около 170 градуса с вентилатор. Готовият блат оставяме да се охлади, а през това време накисвам един желатин в няколко супени лъжици вода.Изваждам блата и махам хартията отдолу. Издълбаваме блата, оставяйки около един -два сантиметра кора отстрани. Връщам във формата.Крема приготвяме като разбиваме рикотата с пудрата захар, а заквасената сметана загряваме в касерола на огъня. Когато стане топла, махам от огъня, добавям към нея набъбналия желатин и бъркам, докато се разтвори напълно.Прибавяме сметаната към рикотата и разбъркваме, докато получим хубав крем. Опитайте - ако желаете, добавете още пудра захар, но аз лично харесвам комбинацията на сладост и свежест в десерта.От издълбания блат правя топчета с размери по желание. За топчетата използвах един разтопен шоколад, малко топло мляко, малко меко масло - неща, които има в хладилника. Може да сложите различни аромати, какао, вместо шоколад, и други добавки. Този елемент от тортата представя богата възможност за експериментиране и може да опитвате в движение.След като ги направите, сложете една част от крема на дъното на блата, а отгоре наредете топчетата.Изсипете останалата част от крема и загладете. Отгоре можете да наредите един пласт от натрошените блатове, ако сте си заделили. Пъхнете в хладилника за няколко часа, за да стегне желатина. Украсете с още топчета по желание.
Източник на рецепта-
http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2015/11/chocolate-balls-cake.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар