ПРОДУКТИ:
2-3 ябълки
1/2 ч.ч. захар за карамела30 г масло
1/2 ч.л. канела
за блата:
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 есенция/пакетче ванилия
Първо приготвяме карамела. За целта разтопяваме захарта, докато придобие кехлибарен цвят.Оставяме карамела леко да изстине и след това намазваме отгоре с малка бучица масло.Обелваме, почистваме от семките и нарязваме на филийки ябълките. Подреждаме ги по дъното на тавата. Поръсваме ги отгоре с малко канела.Приготвяме тестото за блата, като отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме белтъците на пяна, след което добавяме част от захарта (3/4 ч.ч.) и разбиваме отново, докато станат на сняг.Разбиваме жълтъците с останалото количество захар.Смесваме белтъците и жълтъците.Пресяваме брашното и го смесваме с бакпулвера.Добавяме брашното към яйчената смес на части и разбъркваме, за да не се образуват бучици.Ароматизираме с ванилия.Изливаме тестото върху плодовете.Печем сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 минути.Още докато е горещ обръщаме сладкиша върху поднос.
Източник на рецепта-http://vinagi-vkusno.blogspot.bg/2013/10/blog-post_19.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар