понеделник, 7 октомври 2013 г.

Морковен сладкиш с глазура от крема сирене


  ПРОДУКТИ:

  4  яйца
 250г захар
 120мл олио
 100мл прясно изцеден портокалов сок
 кората на един портокал
 280г брашно
 1/2 чаена лъжица канела
 1 чаена лъжица сода бикарбонат
 1 и 1/2 чаена лъжица бакпулвер
 1/4 чаена лъжица сол
 320г фино настъргани моркови
 50г печени, несолени орехи, нарязани на дребно
 50г стафиди, накиснати в малко ром


 за крема:

 125г меко масло
 350г качествено крем сирене, извадено от хладилника поне 2 часа преди употреба
 200г пресята пудра захар
1 чаена лъжица настъргана портокалова кора

оранжева боя за сладки

         
        Фурната се загрява на 180°C.Брашното, бакпулвера, содата, солта и канела се смесват.От тях се отделят 2 супени лъжици, които се смесват в купа, заедно с орехите и стафидите.Яйцата и захарта се разбиват за 4-5 минути, докато се получи гъст и пухкав крем.Към тях постепенно се добавя олиото, портокаловия сок и кората.След това се добавят брашното, смесено с набухвателите и всичко се разбърква добре.Накрая се добавят морковите, а след тях орехите и стафидите.Готовата смес се изсипва в намаслена и набрашнена форма за торта, на дъното на която е поставена хартия за печене.Пече се в предварително загрятата фурна за около час, или когато клечка, забита в центъра, излезе суха.Тортата се оставя да се охлади във формата за 10 минути, след което се прехвърля върху метална скара, до пълното й охлаждане.
    За крема мекото масло се разбива, докато побелее. Към него се добавя крем сиренето и кората..Постепенно се добавя пудрата захар и боята и се разбива, докато сместа стане гладка и хомогенна.Готовият крем се покрива със свежо фолио и се прибира в хладилник до употреба.
    Охладеният сладкиш се подтавя върху поднос и върху него се разпределя крема равномерно.Декорацията е по желание