сряда, 25 декември 2013 г.

Коледно пънче


  ПРОДУКТИ:

  за пандишпановия блат:
   6 яйца
  12 с.л. брашно
  12 с.л. захар
  1 бакпулвер

  за пълнежа:
  1 бурканче сладко от ягоди
  1/2 чаша смлени орехи

  за глазурата:
  150 мл сладкарска сметана
  150 гр. гостварски кувертюр
  2 с.л. олио

    Разбиваме яйцата със захарта до побеляване.Прибавяме пресятото брашно заедно с бакпулвера и разбиваме до хубаво хомогенизиране.Сместа изсипваме в правоъгълна тава,в която предварително сме сложили хартия за печене и печем във фурна загрята на 180 градуса за около 10-12 минути.След като се опече блатът още топъл го навиваме на руло и оставяме да изстине.Разгъваме го и мажем със сладкото смедено с орехите и пак навиваме.Отрязваме единия край на рулото по диагонал и го оставяме отстрани на него,за да заприлича на пънче.За глазурата слагаме в тенджера сметаната,олиото и кувертюра до хубаво разтопяване и след като се смесят съставките го оставяме да изстине.Не изчакваме пълното изстиване,защото може шоколада да се втвърди.Намазваме с шпатула пънчето и минаваме по диагонал с вилица,за да направим шарка-кора.Поръсваме с пудра захар,за да имитираме сняг.
  


 Източник на рецепта-http://www.kulinarno-joana.com/2008/12/buche-de-noel/