сряда, 10 септември 2014 г.

Шарено руло


 ПРОДУКТИ:


За тестото за украсата:
1 белтък
10 г брашно
10 г захар
10 г краве масло
цветни бои

за блата:
2 яйца
50 г брашно
50 г захар
1 ванилия

за плънката:
400 г заквасена сметана
1 ванилия
1 пакетче желатин
3 с.л. пудра захар

кристална захар за овалване на рулото

Разбъркайте на хомогенна смес всички съставки за цветните орнаменти. Приблизително това е по 1 с.л. от всеки продукт.Разделете сместа в малки купички и я оцветете в цветове, които харесвате.Сипете я в пош с много тънък накрайник за рисуване.Приберете сместа в хладилника за да се стегне малко.Така с нея ще се рисува по-лесно.Отрежете парче хартия за печене с размерите на тавата, в която ще изпечете блата. С молив си нарисувайте различни орнаменти.
Обърнете обратно хартията и нанесете цветното тесто по контурите. Приберете нарисуваният лист във фризера за да замръзне докато приготвите крема и тестото за рулото.Разбъркайте леко сметаната със захарта. Не е нужно да ползвате миксер. Прибавете  желатина, предварително накиснат в малко вода и разтворен на водна баня. Сипете и ванилията и разбъркайте всичко много добре. Оставете крема на студено за да започне да се желира.
Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем докато утроят обема си. Сипете пресятото брашно и ванилията и разбъркайте внимателно с лопатка. Извадете от фризера листа със замръзналите цветни рисунки и го поставете в тавата. Сипете отгоре тестото и внимателно загладете . Изпечете блата за около 7 минути в предварително загрята на 160* фурна.
Извадете изпеченият блат и го оставете леко да поизстине. Обърнете го върху леко навлажнена кърпа и внимателно отлепете хартията. Махнете кърпата, поставете върху блата чисто парче хартия и завийте на руло. Шарките трябва да останат от горната страна. След 20 минути  изпеченото тесто е приело формата на руло и е готово за пълнене.Развийте рулото и го напълнете с крема.Завийте рулото в лист алуминиево фолио и го оставете в хладилника за един ден да се стегне добре. Преди сервиране оваляйте рулото в кристална захар за да му придадете заскрежен ефект.



  Източник на рецепта-http://yoli-www.blogspot.com/2010/02/blog-post_12.html