неделя, 8 ноември 2015 г.

Пастицио


 ПРОДУКТИ:

 500 грама макарони
1 килограм кайма смес
3 броя белтъци
180 грама настърган кашкавал
100 милилитра олио
1 глава лук
500 грама доматен сос
сол, черен пипер и риган
настърган кашкавал или пармезан
За соса Бешамел:
8 супени лъжици брашно
1 литър прясно мляко
3 броя жълтъци
6 супени лъжици масло
сол
     Първо се намазва тавата, в която ще се пече, с масло, маргарин или олио.Разделя се внимателно белтъка от жълтъка на трите яйца. Белтъкът ще се използва за макароните, а жълтъкът – за соса. Сваряват се макароните в подсолена вода, но не прекалено – нека останат леко твърди. Отцеждат се и се смесват с половината от настърганият на ренде кашкавал и белтъка от яйцата. Разстила се добре в намазнената тавичка, половината от макароните, като се запълват добре всички ъгли. Поръсва се с малко олио отгоре. Прибавяме каймата приготвена както за мусака (запържена с лука и след това добавено и доматения сос) и подправки по избор. Върху каймата наръсваме малко настърган пармезан или кашкавал. Покрива се с остатъка от макароните.Приготвя се сосът Бешамел. Маслото се разтопява в съд с незалепващо покритие. Прибавя се брашното при непрекъснато бъркане и се запържва за 30 секунди. На тънка струйка се излива млякото, като бъркането продължава, докато бешамелът се сгъсти. Оставя се настрана за 5 минути да се охлади. Прибавят се жълтъците, сол и прясно настъргано индийско орехче. Разбърква се добре, докато жълтъците се поемат напълно от соса. Той трябва да е с консистенцията на крем, за да остане отгоре при печенето и да не проникне целият между пластовете. Ако е необходимо се сгъстява с 1 с.л. брашно, и се покриват макароните.Пече се в умерена фурна (около 200-220 С) за приблизително 40-45 минути, докато пастициото покафенее отгоре. В самият край на печенето, се поръсва с настърган кашкавал и се връща във фурната за около 5 до 10 минути, за да добие приятна, хрупкава коричка.

   Източник на рецепта-http://poleznoto.info/2015/04/pastitsio/